Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Dit is de lekkerste rode wijn bij vis en vlees

Gepubliceerd op 9 June, 2023
Dit is de lekkerste rode wijn bij vis en vlees

Rode wijn voor beginners

Wanneer je een heerlijk gerecht op tafel zet, wil je daar natuurlijk ook de perfecte wijn bij serveren. Maar hoe kies je nu de juiste wijn bij jouw vis- of vleesgerecht? In deze blog bespreken we welke wijnen het beste passen bij verschillende soorten vis en vlees, en geven we tips voor het kiezen van de perfecte wijn bij jouw gerecht. Een korte rondleiding rode wijn voor beginners!

Zo kies je de juiste wijn bij vis- en vleesgerechten

Het kiezen van de juiste wijn kan een gerecht maken of breken. De verkeerde wijn kan de smaken van het gerecht teniet doen, terwijl de juiste wijn de smaken juist kan versterken. Het is dan ook belangrijk om bij het kiezen van de wijn rekening te houden met de smaak van het gerecht en de eigenschappen van de wijn.

Er zijn een aantal algemene richtlijnen die je kunt volgen bij het kiezen van de juiste wijn bij vis en vlees gerechten. Over het algemeen geldt dat witte wijn het beste past bij visgerechten en rode wijn bij vleesgerechten. Dit heeft te maken met de eigenschappen van de wijnen. Witte wijn is lichter en frisser van smaak, terwijl rode wijn voller en rijker is. Bij visgerechten wil je de delicate smaken van de vis niet overstemmen, terwijl bij vleesgerechten de volle smaak van het vlees juist versterkt kan worden door een rode wijn met meer body.

Rode wijn bij biefstuk

Welke rode wijn bij biefstuk

Over het algemeen geldt dat rode wijn het beste past bij vleesgerechten. Rood vlees zoals biefstuk heeft een volle smaak, die goed samen gaat met een volle en rijke rode wijn. Maar er zijn een aantal factoren die bepalend zijn voor de keuze van de wijn bij vleesgerechten.

Rode wijn stoofvlees

De bereiding van het vlees en de kruiden die gebruikt worden in het gerecht zijn bepalend voor de keuze van de wijn. Zo past bijvoorbeeld een volle en kruidige rode wijn perfect bij stoofvlees, terwijl een lichtere rode wijn beter past bij een gerecht als coq au vin. Bij het kiezen van de wijn is het ook belangrijk om rekening te houden met de kruiden en groentes die in het gerecht gebruikt worden. Zo past een wijn met tonen van zwarte peper perfect bij een gerecht met pepersaus.

Welke wijnen bij verschillende soorten vlees

Bij verschillende soorten vlees passen verschillende soorten wijn. Een zware en volle rode wijn past goed bij rood vlees, terwijl een lichtere rode wijn beter past bij wit vlees zoals kip en varkensvlees. Hieronder vind je een overzicht van aanbevolen wijnen bij verschillende soorten vlees:

Biefstuk 

Kip

Varkensvlees 

Lamsvlees 

Het belang van mondgevoel bij wijn en wildgerechten

Het mondgevoel van een wijn is belangrijk bij het kiezen van de juiste wijn bij wildgerechten. Bij wildgerechten zijn de smaken vaak zeer intens en complex, en daarom is het belangrijk om een wijn te kiezen die qua mondgevoel goed aansluit bij het gerecht. Een wijn met een volle body en stevige tannines kan de smaken van wild goed aanvullen, terwijl een lichtere wijn met weinig tannines de smaken mogelijk niet genoeg ondersteunt.

Rode wijn en wild

Welke rode en witte wijnen bij wildgerechten

Bij wildgerechten passen zowel rode als witte wijnen, afhankelijk van het type wild en de bereiding. Hieronder vind je een overzicht van aanbevolen rode en witte wijnen bij wildgerechten:

Hert

Wild zwijn 

Fazant 

Konijn 

Advies om witte wijn te kiezen bij visgerechten

Over het algemeen wordt aangeraden om witte wijn te kiezen bij visgerechten. Witte wijn heeft een lichtere en frissere smaak, die goed samengaat met de delicate smaken van vis. Maar er zijn ook uitzonderingen op deze regel.

Rode wijn bij zalm

Rode wijn bij zalm, tonijn-steak en gegrilde vis

Sommige visgerechten hebben een sterkere smaak en kunnen daarom goed gecombineerd worden met een lichtere rode wijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor tonijn-steak, (warm) gerookte zalm en gegrilde vissoorten met een sterke smaak. Bij deze gerechten kun je kiezen voor een fruitige rode wijn met weinig tannines, zoals een Pinot Noir.

Welke wijnen bij verschillende soorten vis

Bij verschillende soorten vis passen verschillende soorten wijn. Hieronder vind je een overzicht van aanbevolen wijnen bij verschillende soorten vis:

Zalm

Tonijn

Kabeljauw

Garnalen

Conclusie

Samenvattend zijn er diverse klassieke richtlijnen die je kunt volgen bij het kiezen van de juiste wijn bij vis- en vleesgerechten. Over het algemeen geldt dat witte wijn het beste past bij visgerechten en rode wijn bij vleesgerechten. Echter zijn er uitzonderingen op deze regel, zoals bij tonijnsteak en gegrilde vis met een sterke smaak. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de bereiding en kruiden/groentes van het gerecht, evenals het mondgevoel van de wijn bij wildgerechten.

Een goede manier om verschillende wijnen te ontdekken die passen bij jouw favoriete gerechten, is door proefpakket van diverse losse flessen samen te stellen in onze webshop. Zo kun je op je gemak de verschillende wijnen proeven en ontdekken welke wijn het beste past bij jouw smaak en gerecht.