Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Het verschil tussen Prosecco en Champagne

Gepubliceerd op 23 April, 2024
Het verschil tussen Prosecco en Champagne

Dus, je bent een liefhebber van mousserende wijnen en je vraagt je af wat het verschil is tussen Prosecco en Champagne? Geen zorgen, we've got you covered! Laten we eens in deze sprankelende wereld van mousserende wijn duiken.

De bubbel battle tussen Prosecco en Champagne

Oké, uiteraard is er een duidelijk verschil tussen prosecco en champagne. Laten we eerst praten over Champagne. Hij is immers dé koning van de bubbels. Champagne komt uit een specifieke regio in Frankrijk, met strikte regels en voorschriften over hoe het wordt gemaakt. Serieus, ze hebben daar zoiets als de Champagne-politie die het misbruik van de naam Champagne in de gaten houdt. Maar genoeg daarover. Champagne wordt gemaakt van drie druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Het heeft die klassieke, verfijnde smaak en die prachtige, kleine bubbels waar je gewoon niet genoeg van kunt krijgen.

En dan hebben we Prosecco van bijvoorbeeld Torresella Prosecco Extra Dry of Ca' di Rajo Prosecco Spumante Extra Dry. Deze komt uit Noord-Italië, specifiek uit de regio Veneto in de buurt van Venetië. Prosecco is meer relaxt. Het wordt voornamelijk gemaakt van de Glera-druif, maar voor de Torresella Prosecco Rose Brut wordt hij geblend met Pinot Nero-druiven. Prosecco heeft een herkenbare fruitige smaak, denk aan peren en groene appels, en een iets grovere bubbel dan Champagne. Hij is als de coole neef van Champagne, altijd klaar voor een feestje.

Verschil tussen Prosecco en Champagne - fles en glas

Joie de vivre of gioja vivre?

Dus, wat is nu precies het verschil tussen prosecco en champagne? Nou, laten we beginnen met de regio. Champagne zoals Moët & Chandon, Laurent Perrier, Pol Roger of Le Brun de Neuville komt uit Frankrijk, terwijl Prosecco uit Italië komt. Het eerste duidelijke verschil is dus de compleet andere afkomst! Champagne wordt twee keer gerijpt in de fles waardoor de bubbels in de wijn komen.

Bij Prosecco gebeurt dit proces in een gesloten tank. In beide processen worden de bubbels in de wijn gevangen gehouden. En laten we deze bubbels niet vergeten voor het onderscheid. Champagne heeft die fijne, elegante bubbels, terwijl Prosecco een beetje meer casual is met grovere bubbels.

Maar betekent dit dat de ene beter is dan de andere? Absoluut niet! Het draait allemaal om wat je leuk vindt en waar je zin in hebt. Champagne is perfect voor speciale gelegenheden, als je dat beetje extra wilt. Maar Prosecco is geweldig voor elke dag, voor brunch met vrienden of gewoon omdat je zin hebt in iets lekkers.

Verschil tussen Prosecco en Champagne - Wijnkelder

De prijs is het bewijs van het verschil tussen prosecco en champagne

Oh, en laten we het ook even hebben over de prijs. Champagne is door de bewerkelijke manier van maken kostbaarder, vooral als je voor de grote jongens als Dom Perignon of Ruinart Blanc de Blancs gaat. Prosecco daarentegen is een stuk vriendelijker voor je portemonnee. Dus als je op zoek bent naar iets betaalbaars dat goed smaakt, dan is Prosecco misschien meer jouw ding.

Kortom, het verschil tussen Prosecco en Champagne komt neer op smaak, stijl en gelegenheid. Of je nu gaat voor de chique elegantie van Champagne of de relaxte vibe van Prosecco, één ding is zeker: met beide ben je klaar voor een feestje! Dus, waar wacht je nog op? Maak je keuze, pop die fles en laat de bubbels stromen! Cheers!

Nog nieuwsgierig naar wat mousserende wijn nu precies is en wat de beste keuzes zijn? Wij leggen het je uit in onze blog: Wat is mousserende wijn.