Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Hoe wordt rosé gemaakt?

Gepubliceerd op 22 December, 2023
Hoe wordt rosé gemaakt?

Bij Boonstra Wijnen, waar onze passie voor wijn diep is geworteld, willen we je meenemen op een boeiende ontdekkingsreis. Vandaag duiken we in de wereld van een zomerfavoriet: rosé. Heb je je ooit afgevraagd hoe rosé wordt gemaakt? Of wat nu precies rosé wijn is? Deze vragen zijn niet alleen interessant voor de nieuwsgierige wijn enthousiasteling, maar ook essentieel om de ware essentie van je glas rosé te waarderen.

Wat is rosé wijn?

Wat is rosé wijn? Rosé is een type wijn dat het midden houdt tussen rood en wit en is geliefd om zijn frisheid, veelzijdigheid en vaak fruitige karakter. Rosé kan variëren van bijna transparant roze tot een diepe, bijna paarse tint. Maar hoe komt deze wijn tot stand?

Waar wordt rosé van gemaakt?

De kleur en smaak van rosé worden bepaald door de druivensoort en de methode van productie. Het unieke van rosé wijn is dat het vaak gemaakt wordt van de blauwe of rode druivensoorten die ook voor rode wijn worden gebruikt. De kleur van rosé komt van de schillen van deze druiven.

Hoe wordt rosé wijn gemaakt?

Methode 1: Het proces van het maken van rosé is wat deze wijn onderscheidt. In tegenstelling tot rode wijn, waarbij de schillen lang in contact staan met het sap om een rijke kleur te ontwikkelen, worden bij rosé de schillen slechts kort geweekt. Dit is bekend als de "moderatiemethode". Na de kneuzing van de druiven blijven de schillen een paar uur tot enkele dagen in het sap, afhankelijk van de gewenste kleurintensiteit. Vervolgens worden ze verwijderd, en gaat het sap verder met fermenteren, net als bij witte wijn.

Methode 2: Is de saignée-methode, waarbij een deel van het sap uit een tank rode wijn wordt 'gebloed' om verder te fermenteren als rosé. Dit levert een rijkere, diepere rosé op. 

Methode 3: Er is nog een methode waarbij simpelweg rode en witte wijn worden gemengd, hoewel dit minder gebruikelijk is en vaak niet is toegestaan binnen Europese wijnregelgeving.

Bij Boonstra Wijnen selecteren we met zorg onze rosé wijnen, zodat je kunt genieten van een palet aan smaken die variëren van droog en subtiel tot fruitig en bloemig. Rose bestellen? Ontdek onze selectie rosé wijnen en vind jouw perfecte match voor elke gelegenheid.

Afsluiting

Wilt je meer weten over de verschillende soorten rosé en wat de verschillen zijn? Bezoek dan onze wijnblog over rosé wijnsoorten. En als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de beste rosé voor uw smaakprofiel, dan staan onze experts voor je klaar met advies op onze blog over het kiezen van de beste rosé.

Proost op uw gezondheid en het genot van een prachtig glas rosé!