Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Land
Oogstjaar
Kenmerk
Formaat
Prijs
Merken

Tenuta Ulisse

Sorteren op

4 products

4 products

In het achterland van de Adriatische badplaats Pescara bevindt zich een van de fraaiste stukjes van de Appennijnen. Dit gedeelte van de bergrug, die over de hele lengte van de laars van Italië loopt, staat bekend onder de naam Abruzzen. De Abruzzen zijn vermaard om hun hoge bergen, slingerende wegen en glasheldere meren. Een ruig land, waar nog lang beren hebben geleefd. Maar de uitlopers van de Abruzzen in de richting van de Adriatische Zee genieten ook een grote vermaardheid als wijngebied.

Net als elders in het zuiden van Italië, heeft de wijnbouw hier een lange geschiedenis, waarbij de wijnen een eigen karakter hebben door het gebruik van lokale druiven.

Lang is de streek afgesloten geweest van het centrale deel van Italië, omdat het achter de hoge bergen lag en omdat het een onderdeel was van het koninkrijk van Zuid-Italië, samen met Sicilië en Sardinië. Aan dit isolement kwam een einde in 1860, toen het koninkrijk ophield te bestaan, op het moment van de vereniging van Italië tot één natie. Dat zorgde voor een verdere ontwikkeling van deze regio en een toename van de welvaart.

De wijngaarden bevinden zich op de uitlopers van de Abruzzen, tussen de bergen en de Adriatische Zee. Dat zorgt voor een gunstig klimaat voor de wijnbouw. De druivenstokken staan aangeplant op enige hoogte en staan afwisselend onder invloed van koele wind van zee en koele luchtstromingen uit de nabijgelegen hoge bergen. Karaktervolle, aromatische wijnen zijn hiervan het resultaat. Maar daarbij speelt ook het gebruik van een paar belangrijke streekdruiven een belangrijke rol - de montepulciano voorop. Witte wijnen hebben hun eigen, weliswaar iets minder bekende icoondruiven: trebbiano en pecorino. Deze druiven gedijen onder ideale omstandigheden, op hellingen tot op een hoogte van maximaal 500 meter. Dit geeft ze de gelegenheid langzaam te rijpen en fijne aroma’s te ontwikkelen, met mooie, in dit warme klimaat heel kostbare zuren.

De bekendste en beste rode wijn van de gelijknamige regio Abruzzo is dan ook zonder enige twijfel de Montepulciano d’Abruzzo. De montepulciano is de naamgever van deze krachtige, karaktervolle rode wijn, en is ook zijn belangrijkste druif. Daarnaast mag er tot maximaal 15% Sangiovese-druiven in deze wijn worden verwerkt. Een deel van de streek waar Montepulciano d’Abruzzo wordt gemaakt, in de noordelijke provincie Teramo, heeft sinds 2003 zelfs de felbegeerde status van DOCG verworven: Colline Teramane DOCG.

De klassieke witte DOC van deze streek is de Trebbiano d’Abruzzo, gemaakt op basis van drie mogelijke varianten van de trebbiano: Trebbiano abruzzese, bombino bianco en trebbiano toscano. Deze mogen worden aangevuld met 15% andere witte druiven. Net als bij de Montepulciano d’Abruzzo is de kwaliteit bij de witte wijnen de afgelopen jaren sterk gestegen.

De meeste wijn van de regio wordt gemaakt in de vruchtbare provincie Chieti, in het zuidelijke deel. Naar deze provincie is ook de landwijn genoemd, die mag worden gemaakt in alle wijngaarden van de gehele regio Abruzzen: Terre di Chieti IGP. Dit is een overkoepelende herkomstbenaming, met meer vrijheid in het gebruik van (blends van) druivenrassen en opbrengsten per hectare. Dat is bij uitstek van belang voor producenten die naast hun klassieke Montepulciano d’Abruzzo ook nog een moderne streekwijn willen maken. Zo vormt de Abruzzen de ideale mix van wijnen: klassiek van karakter in zijn DOC(G)’s en modern bij de lekkere ‘landwijn’, de Terre di Chieti.

Gratis verzending

bij bestelling vanaf 75 euro

1.000+ wijnen

op voorraad in eigen magazijn

Direct verstuurd

op werkdagen vóór 17:00 uur besteld

9,4 Kiyoh

98% van onze klanten beveelt ons aan!