Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Hoe lang kun je port bewaren?

Gepubliceerd op 18 May, 2023
Hoe lang kun je port bewaren?

Iedereen heeft wel die fles Port in de kast staan waarvan je niet meer weet wanneer je hem hebt geopend. Het kwaad is dan al geschied! Je kunt Port namelijk veel minder lang bewaren dan je denkt en dan kan Port bederven. In deze blog leggen we je er meer over uit zodat je jouw Port altijd in perfecte staat drinkt.

Port bewaren liggend of staand?

Moet je Port bewaren liggend of staand? De duurste Vintage Port houd je in de allerbeste conditie door de flessen altijd liggend te bewaren. Het mooiste is als je ze in een kist van 6 koopt, dan zijn ze al liggend voor je verpakt in het Port-huis. Sommige Port-huizen zetten zelfs een witte streep op de fles die aangeeft wat de bovenkant van de fles is. Zo blijft het bezinksel altijd op dezelfde plek bij het achterlabel. Zet de fles een paar dagen voor het openen rechtop zodat het bezinksel naar de bodem van de fles kan zakken en houd er rekening mee dat je de fles niet helemaal leeg kunt schenken. Dat bespaart je een troebel glas port met bezinksel aan het einde van de fles.

De eenvoudigere Porten zoals bijvoorbeeld de Kopke Fine Ruby Port en Taylor's First Estate Finest Reserve Port krijgen vaak niet de kans om oud te worden. Ze zijn gemaakt om direct na aankoop te drinken. Toch is er een verschil. Ruby Port bewaar je net als Vintage Port liggend, Tawny Port kun je gewoon staand bewaren.  

Port bewaren na openen

We hebben een ezelsbruggetje voor je! Hoe ouder de Port, des te korter kun je de Port bewaren na openen.

Door het hogere alcoholpercentage en suikergehalte van Port kun je hem langer bewaren dan normale wijn. 

Rode Port op kamertemperatuur? No way! De term kamertemperatuur komt uit de tijd zonder centraleverwarming en gaskachels en is vandaag de dag dus veel te hoog. Een temperatuur van maximaal 17 graden is het bewaaradvies voor rode Port. Bewaar jouw Port dus nooit in de de zonninge huiskamer of op zolder. 

Maar het gaat niet alleen om de temperatuur. Bewaar jouw dichte flessen Port ook altijd op een donkere plek. 

 
Port liggend bewaren
 

Vintage Port

Dit type Port herken je aan de gewone kurk zoals je die ook in een wijnfles tegenkomt. Vintage Port wordt alleen in de allerbeste jaren gemaakt van de oogst van dat jaar en wordt vaak twee tot drie jaar gerijpt voordat ze worden gebotteld. Doordat er weinig contact met zuurstof is geweest kun je de gesloten flessen wel 30 jaar of langer op een koele en donkere plaats bewaren. Doordat Vintage Port niet gefilterd is vind je vaak een beetje onschadelijke persresten in het laatste glas uit de fles. Na opening is de bewaartijd afhankelijk van de leeftijd van de Vintage Port. Is de Port jonger dan 15 jaar? Dan kun je hem na opening nog 5 dagen bewaren. Is de fles al ouder? Drink hem dan binnen 2 tot 3 dagen na de opening op. Écht oude Vintage Port van 25 jaar of ouder moet je meteen opdrinken.

Tawny Port

Porten zoals de Kopke Reserve Tawny, Taylor's Golden Age 50 Years Old Tawny of Kopke Fine Tawny worden jaren lang gerijpt in grote houten vaten. Daarbij speelt de oxidatie al een belangrijke rol en heeft deze veel minder invloed op de Port als de fles is geopend. Daardoor kun je ze na opening nog makkelijk 2 maanden bewaren.

Late Bottled Vintage Port

Dit type port is ooit uitgevonden door het bekende Port-huis Taylor’s. De Taylor's Late Bottled Vintage Port en de Kopke LBV Late Bottled Vintage Port 2018 zijn eigenlijk Vintage Porten die langer op vat rijpen voordat ze worden gebotteld. Gesloten flessen kun je wel een paar jaar bewaren, geopende flessen bijven maar een week of drie goed.

 
Kopke wijnkelder
 

Colheita

De Colheita Port is een unieke, minimaal acht tot tien jaar oude Vintage Port waarvan het Port-huis ieder jaar een batch van het vat bottelt. Daarom staat er achterop de fles Colheita altijd een botteldatum. Gesloten flessen bewaar je maximaal tien jaar na de botteldatum. Na opening is de geest echter wel snel uit de fles. Een geopende fles jonge Colheita zoals de Kopke Colheita 2013 kun je nog wel twee tot drie weken bewaren. Zeer oude Colheita’s van 25 jaar en ouder zoals de Kopke Colheita 1974 moet je echt binnen 4 dagen opdrinken.

Ruby 

Een Ruby Port zoals de Taylor's Select Ruby Port wordt het meest gedronken en is de zoetste van het stel. Hij wordt gemaakt zonder jaartal en is geen bewaar Port. Door het hogere suikergehalte kun je ze na opening wel een maand lang bewaren.

Witte Port

Wil je het frisse karakter van de Witte Port behouden? Bewaar een geopende fles witte Port dan maximaal twee weken je in de koelkast. Jonge witte Port zoals de Taylor's Chip Dry Port bewaar je onderin de koelkast en de oudere witte Port zoals de Kopke White Colheita 2008 komt het beste tot zijn recht als je hem bovenin de koelkast op een iets warmere temperatuur bewaart.

Port in de wijnkast
 

Waar bewaar je een fles port?

Een fles Port bewaar je natuurlijk nooit op een warme zolder, kamer of garage. Je bewaart de ongeopende flessen het best op een donkere en koele plek met een zo constant mogelijke temperatuur van rond de 15-17 graden. Een wijnklimaatkast of wijnkelder is dan natuurlijk een ideaal bewaarplaats. 

Een geopende fles Rode Port bewaar je ook op een koele en donkere plek, witte Port in de koelkast.

Na het lezen van deze Blog weet jij hoe lang, en op welke plek, je jouw Port het beste kunt bewaren. Cheers!