Wij en geselecteerde derden gebruiken cookies of vergelijkbare technologie voor technische doeleinden en, met uw toestemming, voor andere doeleinden als aangegeven in het cookiebeleid. Manage cookies

Zo kies jij de beste rosé!

Gepubliceerd op 25 April, 2023
Zo kies jij de beste rosé!

Rosé wordt door steeds meer liefhebbers het hele jaar door gedronken. Door hun frisheid, levendigheid en lichtvoetige karakter zijn ze een perfecte wijn op een zonnige dag. Er is héél véél aanbod en dus is het kiezen van de beste rosé niet altijd gemakkelijk. Daarom help ik je graag bij het maken van de juiste keuze.

mip rose provence

Waar komt de beste rosé vandaan?

De beste rosé wijnen zoals de Miraval Cotes de Provence RoséDomaines Ott Chateau de Selle Rosé Coeur de GrainGuillaume & Virginie Philip MIP Rosé Classic en Bernardus Rosé Coteaux d'Aix en Provence komen uit de Zuid-Franse Provence.

Door de nog steeds toenemende vraag zie je het aanbod van rosé’s uit de rest van Europa en de wereld daarnaast nog steeds gestaag groeien. Zo zijn er ook talloze lekkere en betaalbare rosé’s uit Noord-Italië (Torresella Pinot Grigio Venezia Rosé Blush en Rocca Bastia Bardolino Chiaretto Rosé), en de Franse Languedoc en Camargue (Dune Gris).

Ga je liever voor een bubbel? Kies dan eens voor steeds toegankelijkere mousserende rosé’s zoals de Vilarnau Cava Brut Reserva Rosé en de nieuwe Torresella Prosecco Rose Brut.

De beste rosé: Hoe jonger hoe beter?

Of de beste rosé alleen maar beter is wanneer die jonger is? Niet altijd! Als je wijn op de juiste manier bewaart komt deze tot rust en zal hij zich normaal gesproken nog ontwikkelen en beter worden. Soms geldt dat ook voor rosé, maar niet altijd. Zo is een Miraval of Ott Chateau de Selle vaak nóg lekkerder als hij een jaartje ouder is. Maar in de basis is het “hoe eerder, hoe beter’ en drink je een rosé altijd jong en van de nieuwste vintage.

Na de oogst komen de rosés, afhankelijk van de kwaliteit, binnen vier tot negen maanden op de markt en drink je ze binnen twee jaar na de oogst. Daarmee voorkom je dat ze hun frisse en levendige smaak verliezen.

Licht of donker roze

De beste rosé wijnen verschillen in de meest uiteenlopende kleuren van licht roze tot lichtrood. Door te spelen met de duur van het schilcontact na de persing én de keuze van de druivensoorten bepaalt de wijnmaker de kleur van de wijn. Zo is een Bardolino Chiaretto een donkerdere rosé dan een Pinot Grigio Blush.

Qua smaak hebben de lichter gekleurde rosés vaak een frisser karakter met een typische geur van citrus en lichtrood fruit. De donkere rosé’s daarentegen hebben vaak een veel aromatischere en rijkere geur van donker rood fruit.

Het belang van alcoholpercentage bij de beste rosé

Niks is zo vervelend als een wijn die “naar je hoofd stijgt” terwijl je lekker in het zonnetje of op het terras zit. Daarom zijn de beste rosé wijnen vaak gemaakt met een lager alcoholpercentage en blijven ze lekker fris. Let wel op dat een heel laag alcoholpercentage van onder de 8,5 procent erop kan duiden dat het een zoetere rosé zoals bijvoorbeeld de Mosketto Delicate Sweet Pink kan zijn.

Wat eet bij de beste rosé wijnen

Tijdens het genot van de door jou gekozen beste rosé wijn wil je natuurlijk ook iets eten wat perfect bij de wijn past. Daarom zijn hier wat tips!

De lichtere en drogere rosés uit de Provence en rosés van bijvoorbeeld Pinot Noir en Pinot Grigio zijn perfect als aperitief op een zonovergoten dag of bij lichte salades, seafood, visgerechten en geitenkaas.

De iets stevigere rosés uit bijvoorbeeld de Rhône, Languedoc of Rioja gaan goed samen met smaakvollere gerechten en typische mediterrane ingrediënten als ansjovis, olijven, saffraan of gerookte paprikapoeder. Dus schenk een lekker glas van deze wijnen bij een salade Niçoise, een pan paella of barbecue met vrienden.

Luxere en beendroge rosé uit bijvoorbeeld de Bordeaux drink je bij serieuze gerechten. Denk aan kreeft, tonijn of eendenborst. Een niet te rijpe witte schimmelkaas zoals Brie de Meaux of camembert zijn ook perfecte partners in crime. 

Mousserende rosés zijn er in diverse smaken. De lichtere bubbels zijn perfect voor een feestje of bij de tapas (cava). De iets bloemigere Prosecco is ook een perfect aperitief maar gaat ook perfect bij (bruids-)taart!

Ga je voor exclusief? kies dan een rosé Champagne om te toasten of schenken bij een lekkere gegrillde kreeft.

Met deze informatie is het tijd om de beste rosé voor jezelf uit te kiezen en te genieten van de zon met bijpassende hapjes. Rose bestellen? Bekijk ons assortiment.