Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Wat is mousserende wijn en wat zijn de beste keuzes

Gepubliceerd op 8 May, 2023
Wat is mousserende wijn en wat zijn de beste keuzes

Heb je iets te vieren? Dan moet je natuurlijk een heerlijke fles bubbels in huis hebben! Er zijn veel verschillende mousserende wijnen in uiteenlopende prijsklassen en ze lijken allemaal hetzelfde. Schijn bedriegt! En wat is mousserende wijn nou eigenlijk? In deze blog leggen wij uit wat mousserende wijn is en hoe jij de juiste keuze maakt!!

Wat is mousserende wijn

Wat is mousserende wijn? 

Een wijn is mousserend wanneer een stille wijn bubbels heeft gekregen door de toevoeging van koolzuur. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Waar een wijnboer normaal een heerlijke stille wijn maakt en verkoopt, voegt hij nu suiker en gist toe zodat er tijdens een tweede fermentatie bubbels in de wijn komen. En dat kan dan weer op verschillende manieren.

Waar komt Champagne vandaan

Waar komt Champagne vandaan?

Dé allerbelangrijkste en mooiste manier om een mousserende wijn te maken is de Franse Methode Champenoise. Dé enige manier waarop de échte Champagnes gemaakt mogen worden. Hierbij vindt de tweede gisting altijd op fles plaats. Daarbij worden de flessen continue met de hand of automatisch gedraaid en worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuur. 

Doordat de fles is afgesloten met een kurk kan de koolzuur niet ontsnappen en komen bubbels in de wijn. Afhankelijk van de duur van de gisting “rijpt” de wijn langer op de gist. Dit geeft de mousserende Champagne zijn specifieke geur, smaak en textuur. Zo kun je in de geur en smaak van gerijpte Champagnes geuren van boter, noten, brioche en vanille herkennen. 

Alleen uit de Champagne

Champagne uit de enige echte streek

De naam Champagne wordt strikt beschermd en mag alleen worden gebruikt voor de wijnen uit de Franse Champagne-streek. Zelfs de aanduiding Champenoise is inmiddels voorbehouden aan de Champagne. Daardoor herken je dit type mousserende wijnen van buiten de Champagne aan de aanduidigen Classique of Traditionelle. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld in Italië de Metodo Classico en Trento DOC en in Zuid-Afrika de Cap Classique.

Van oudsher zijn er nog een aantal gebieden buiten de EU waar de naam Champagne tóch nog wordt gebruikt. Denk daarbij aan de Russische Sjampánskoje en de verschillende soorten Champagnes uit het Californische Napa.

Andere manieren om mousserende wijnen te maken

Andere manieren om mousserende wijnen te maken

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om bubbels in de wijn te krijgen. De eeuwenoude Ancestral Methode wordt bijvoorbeeld gebruikt voor pétillante natuurlijke pét-natwijnen. Daarbij wordt de nog niet uitgegiste wijn gebotteld en gist deze na in de fles. Daardoor komen er lichte tintelende belletjes in de wijn. In de fles zit dan altijd nog een restje gist, waardoor de wijn troebel kan zijn.

Een andere snelle manier om mousserende wijnen te maken is de Charmat methode. Daarbij wordt de wijn niet voor de tweede keer in de fles, maar in een gesloten tank vergist. De daarbij ontstane mousserende wijn kan licht bruisend frizzante of mousserend spumante zijn, zoals de Violette Rosé Spumante Extra Dry. De wijn wordt na de vergisting gefilterd, gebotteld en verscheept. De bekendste wijnen die met dit proces worden gemaakt zijn de Italiaanse Prosecco en Lambrusco.

Het beste van beide werelden is de transfermethode waarbij de flessen na de tweede gisting op fles in een tank worden geleegd en gefilterd. Daarna wordt de wijn gebotteld en verkocht. 

Wil je een voordeligere bubbel? Je kunt natuurlijk ook gewoon koolzuur aan een stille wijn toevoegen. Denk daarbij aan de bekende soda-stream apparaten waarmee je kraanwater van bubbels kunt voorzien…

Prosecco VS Cava

Mousserende wijn: Prosecco VS Cava

Zit er veel verschil tussen mousserend Prosecco en mousserend Cava? Jazeker! Zo wordt de Prosecco dus gemaakt met een tweede gisting in tank en wordt Cava voor de tweede keer vergist in de fles. Door de langere rijping op de gist lijkt de smaak van Cava meer op Champagne. Prosecco daarentegen moet het vooral hebben van zijn bloemige en fruitige frisheid die behouden wordt door de Methode Charmat.

topkwaliteit cava

TOP-kwaliteit cava uit Spanje

Cava is de wereldbekende bubbel uit Spanje en wordt op dezelfde manier als Champagne gemaakt. Hij kent geen eigen regio en mag zelfs in heel Spanje geproduceerd worden. Niet iedere producent is daar blij mee. Zo zijn er al veel producenten uit de Cava DO gestapt. De toonaangevende Cava -maker Raventos i Blanc zelfs een eigen Conca del Riu Anoia in het leven geroepen. Deze DO doet recht aan hun TOP-kwaliteit Cava uit het oosten van de Penedes.

Prosecco druiven

De druiven van mousserende wijn Prosecco

De Noord-Italiaanse Prosecco, is een mousserende wijn die in Noord-Oost Veneto en Friuli Venezia Giulia wordt gemaakt van minimaal 85% Glera druiven. Deze Glera-druiven worden in de volksmond ook wel Prosecco-druiven genoemd. Een voorbeeld van een heerlijk mousserende Prosecco is de Bottega Gold Prosecco. Een heerlijke Prosecco met tonen van exotische fruitsoorten.

Door de toenemende vraag naar hogere kwaliteit wordt er op dit moment geëxperimenteerd met de Methode Traditionelle om een hogere kwaliteit Prosecco te maken. Maar nagenoeg worden alle verschillende soorten Prosecco vandaag de dag nog met de Charmat Methode gemaakt.

Laat je niet van de wijs brengen door de soms verwarrende smaakbenamingen van Prosecco. De Brut is echt droog maar de Extra dry heeft een zoetje en de Dry is eigenlijk meer een dessertwijn. Sinds 2000 is er ook de nieuwe Prosecco Rosé die uit hetzelfde gebied moet komen en op deze zelfde manier wordt gemaakt. Daarbij mag er een blend worden gemaakt van Glera (Prosecco) en Pinot Noir druiven die daardoor ook steeds vaker worden aangeplant in het gebied, met ook meer aanbod van rode Pinot Noirs tot gevolg. 

 

 

De beste keuze

De beste keuze voor mousserende wijn

Écht iets te vieren? Dan zijn Champagne, mousserend Franciacorta, Trento Doc of Conca zeer goede keuzes. Zit je in de zon op het terras en wil je een frisse bubbel of ga je een Aperol Spritz maken? Kies dan voor de lichte en frisse Prosecco. Een gezellige tapasavond kun je upgraden met een lekkere Cava of van de brands Casa Fina Sangria de Cava!

Het antwoord op de vraag ‘wat is mousserende wijn?’ is nu duidelijk en kun je de beste mousserende wijn voor jezelf uitkiezen. Genieten maar!