Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Van druif tot fles: wat is port en hoe wordt het gemaakt?

Gepubliceerd op 21 December, 2023
Van druif tot fles: wat is port en hoe wordt het gemaakt?

Heb je je ooit afgevraagd wat port precies is en hoe deze bijzondere wijnsoort wordt gemaakt? Deze blog neemt je mee op reis van de zonnige Portugese wijngaarden tot in de fles, om te ontdekken wat port uniek maakt.

Wat is port?

Port is een versterkte wijn, bekend om zijn rijke smaak en het hoge alcoholpercentage. Deze unieke wijnsoort vindt zijn oorsprong in Portugal en is wereldwijd geliefd. Maar wat maakt port anders dan andere wijnen? Het antwoord ligt in het unieke productieproces en de specifieke druivensoorten die gebruikt worden. Meer weten? Ontdek het hier.

Waar wordt port gemaakt?

Port, de wijn die zijn oorsprong vindt in de prachtige Douro-vallei, is een waar symbool van Portugese trots en vakmanschap. Deze unieke wijn, met zijn rijke smaken en complexe aroma's, wordt voornamelijk geproduceerd in Portugal, waar de glooiende heuvels langs de rivier de Douro een perfect klimaat en bodem bieden voor de teelt van druivenrassen zoals Touriga Nacional, Touriga Franca, en Tinta Roriz. 

De Douro-regio staat wereldwijd bekend om zijn steile terrassen met wijngaarden, die de basis vormen voor de productie van hoogwaardige druiven die de essentie van port vastleggen. Hoewel Portugal de onbetwiste thuisbasis is van port, kunnen we ook elders ter wereld kleine hoeveelheden van deze heerlijke drank vinden. Andere landen, zoals Spanje en zelfs enkele overzeese gebieden, hebben geëxperimenteerd met portstijl wijnen, maar het is de authentieke Portugese productie die de harten van kenners wereldwijd blijft veroveren.

Komt port uit de stad Porto?

Porto is een stad in Portugal en is nauw verbonden met de productie van portwijn. Het woord "port" in portwijn verwijst eigenlijk naar Porto. De wijn wordt namelijk, zoals eerder al genoemd, gemaakt in de Douro-vallei, die stroomafwaarts ligt van de stad Porto. De druiven worden in de wijngaarden van de Douro-vallei geteeld en geoogst, en de resulterende wijn wordt vervolgens per boot stroomafwaarts langs de rivier de Douro vervoerd naar de wijnhuizen en kelders in Vila Nova de Gaia, een stad aan de overkant van de rivier van Porto.

In Vila Nova de Gaia worden de wijnen gerijpt, geassembleerd en gebotteld. De term "port" is afgeleid van de stad Porto, en het is deze unieke methode van transport en veroudering die de naam van de wijn heeft beïnvloed. 

Portwijn is een versterkte wijn, wat betekent dat er gedurende het productieproces extra alcohol wordt toegevoegd om de fermentatie te stoppen en de zoetheid te behouden. Het resultaat is een rijke, zoete wijn met complexe smaken en aroma's, die nauw verbonden is met de geschiedenis en tradities van Porto en de omliggende regio.

Van druif tot port: het productieproces

Port wordt gemaakt van druiven die groeien in de Douro-vallei in Portugal. Na de oogst begint het fermentatieproces, maar dit wordt gestopt door de toevoeging van een druiven brandewijn. Dit verhoogt het alcoholpercentage en behoudt de natuurlijke zoetheid van de druif.

Alcoholpercentage van port

Het alcoholpercentage van port ligt meestal tussen de 19 en 22 procent. Dit is hoger dan bij de meeste wijnen, wat port zijn kenmerkende kracht geeft. Meer details over het alcoholpercentage vind je hier.

Verschillende soorten port

Er zijn verschillende soorten port, waaronder Ruby, Tawny en Vintage Port. Elke soort heeft zijn eigen karakteristieken en rijpingsproces, wat invloed heeft op de smaak. Lees meer over de verschillende soorten hier.

Hoe lang kun je port bewaren?

Port kan, afhankelijk van het type, vaak jarenlang worden bewaard. Hoe je port het beste kunt bewaren en hoe lang precies, lees je in onze wijnblog.

Port is meer dan een wijn; het is een ervaring die rijk is aan geschiedenis, traditie en unieke smaken. Van de zorgvuldige selectie van druiven tot het complexe rijpingsproces, elke fles port vertelt een verhaal. Ontdek zelf de magie van port en laat je meevoeren van druif tot fles.

Wat is port?

Benieuwd geworden naar de verschillende soorten port en hoe je ze het beste kunt serveren en bewaren? Bezoek Boonstra Wijnen voor meer informatie en laat je inspireren door onze uitgebreide collectie.