Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Rosé wijn soorten, wat zijn de verschillen?

Gepubliceerd op 1 August, 2023
Rosé wijn soorten, wat zijn de verschillen?

Wijn is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het is een symbool van cultuur, traditie en vriendschap. En rosé wijn is een bijzondere categorie binnen de wereld van wijnen. Maar hoeveel procent alcohol zit er in rosé? Wat zijn de voordelen van het drinken van rosé wijn? Hoe kies je de juiste rosé wijn voor jou? Dit zijn enkele van de vragen die we in deze blogpost zullen beantwoorden.

Als we het hebben over rosé wijn, is het belangrijk om te begrijpen dat er een breed scala aan soorten en stijlen is. Afhankelijk van de druivensoort en de productiemethode kan de smaak, het aroma, de kleur en zelfs het alcoholpercentage van rosé wijn sterk variëren.

Wat is rosé wijn?

Rosé wijn is een type wijn dat wordt gemaakt van rode druiven, maar met een kortere fermentatietijd dan rode wijn. Dit resulteert in een lichter gekleurde wijn met een fruitig karakter, wat typisch is voor rosé wijnen. Hoewel rosé wijn vaak geassocieerd wordt met warm weer en zomerse feestjes, kan het een heerlijk alternatief zijn voor rode of witte wijn, ongeacht het seizoen.

Voordelen van rosé wijn

Een van de belangrijkste voordelen van rosé wijn is de veelzijdigheid. Het kan worden genoten als aperitief, geserveerd met lichte maaltijden zoals salades en visgerechten, of in sommige gevallen als dessertwijn. Bovendien is rosé wijn meestal lichter in alcohol dan rode wijn, wat het een uitstekende keuze maakt als je op zoek bent naar een minder zware wijn. 

Soorten rosé wijn

Soorten rosé wijn

Rosé wijn komt in een breed scala aan stijlen, van licht en knisperend tot vol en rijk. De druivensoort, de productiemethode en de regio waar de wijn wordt geproduceerd, kunnen allemaal invloed hebben op de uiteindelijke smaak en stijl van de rosé wijn.

Verschillende druivensoorten

Rosé wijn kan worden gemaakt van vrijwel elke rode druivensoort. Enkele van de meest voorkomende druiven die worden gebruikt voor de productie van rosé wijn zijn Grenache, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Merlot. Elke druivensoort brengt unieke smaken en aroma's in de wijn.

Kiezen van de juiste druif voor rosé wijn

Bij het kiezen van de juiste druif voor rosé wijn, is het belangrijk om rekening te houden met de kenmerken van de druif. Grenache-druiven produceren bijvoorbeeld rosé wijnen met aardbeien- en watermeloenaroma's, terwijl Pinot Noir-druiven rosé wijnen met kersen- en frambozenaroma's creëren. De keuze van de druif kan ook invloed hebben op het alcoholpercentage van de wijn. Zo heeft een rosé gemaakt van Cabernet Sauvignon doorgaans een hoger alcoholpercentage dan een rosé gemaakt van Pinot Noir.

Verschillende productiemethoden

Er zijn drie hoofdmethoden om rosé wijn te maken: de saignée-methode (Pinot Noir Rosé van de Wijngaardsberg), de directe persmethode en de mengmethode. De saignée-methode, die letterlijk "bloeden" betekent, houdt in dat een deel van het druivensap wordt verwijderd bij de start van de productie van rode wijn, waarna het verder fermenteert om rosé te worden. De directe persmethode (Rosé d'une Nuit van Chateau La Coste) houdt in dat de druiven worden geperst alsof ze witte wijn zouden worden, met slechts een beperkte contacttijd met de schillen om kleur te geven. De mengmethode, die voornamelijk voor Rosé Champagne wordt gebruikt, houdt in dat een kleine hoeveelheid rode wijn wordt toegevoegd aan witte wijn om kleur en smaak te geven.

Het alcoholpercentage van rosé wijnen

De hoeveelheid alcohol in rosé wijn varieert afhankelijk van de gebruikte druivensoort en de productiemethode. Over het algemeenbevat rosé wijn tussen de 10 en 14 procent alcohol.

Hoe bewaar je rosé

Hoe bewaar je rosé wijn?

Rosé wijnen zijn over het algemeen bedoeld om jong te worden gedronken, binnen een jaar of twee na de oogst. Ze zijn, uitzonderingen daargelaten, niet bedoeld om te rijpen zoals sommige rode en witte wijnen. Daarom is het belangrijk om ze goed te bewaren om hun frisheid en aroma's te behouden.

De juiste serveertemperatuur

Rosé wijn moet worden geserveerd tussen 7 en maximaal 13°C. Dit helpt om de wijn fris en fruitig te houden. Voor het langer bewaren is het net als bij rode en witte wijnen, belangrijk om plotselinge temperatuurschommelingen te vermijden. Anders kan dat de kwaliteit van de wijn beïnvloeden.

De juiste bewaarplek

Rosé wijn moet worden opgeslagen op een donkere, vochtige plaats, weg van direct zonlicht. Het licht kan de kleur en de smaak van de wijn beïnvloeden en de wijn sneller verouderen. De ideale opslagplaats is een wijnkelder of een speciale wijnkoelkast en het beste kun je de wijn bewaren in de gesloten verpakking of kist. Als je geen wijnkoelkast hebt, kan een donkere kast in het koelste deel van het huis ook werken.

Hoe lang te bewaren?

Zoals eerder vermeld, zijn rosé wijnen meestal geen bewaarwijnen. De meeste rosé wijnen zijn bedoeld om binnen een jaar of twee na de oogst te worden gedronken. Na deze periode kunnen ze hun frisheid en fruitige karakter beginnen te verliezen. Dit betekent echter niet dat ze ondrinkbaar worden. Ze zullen gewoon anders smaken dan toen ze jong waren.

Het juiste glas voor rosé wijn

Het juiste glas voor rosé wijn

Het kiezen van het juiste glas kan een groot verschil maken in de manier waarop je rosé wijn ervaart. Het juiste glas kan de aroma's en smaken van de wijn verbeteren en de algehele wijnervaring verbeteren.

Soorten wijnglazen

Er zijn verschillende soorten wijnglazen, elk ontworpen voor een specifiek type wijn. Voor rosé wijn wordt meestal een kleiner, taps toelopend glas gebruikt. Dit helpt om de aroma's te concentreren en leidt de wijn naar het midden van de tong, waar de fruitigheid beter kan worden waargenomen.

Het belang van het juiste glas

Het juiste wijnglas kan de smaak en het aroma van de wijn aanzienlijk beïnvloeden. Een goed wijnglas moeteen dunne rand hebben, zodat de wijn soepel over je tong kan stromen. Het glas moet ook groot genoeg zijn om de wijn te kunnen walsen en de aroma's vrij te laten komen. 

Dus de volgende keer dat je van een heerlijke rosé wijn wilt genieten, vergeet dan niet om het juiste glas te gebruiken. Het zal zeker bijdragen aan een betere wijnervaring en je in staat stellen om ten volle te genieten van alle aroma's en smaken die deze prachtige wijn te bieden heeft. Rose bestellen? Bekijk ons assortiment!