Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Hoe lang kan je rode wijn bewaren na openen?

Gepubliceerd op 18 September, 2023
Hoe lang kan je rode wijn bewaren na openen?

Heb je ooit een geweldige fles rode wijn geopend, om er daarna achter te komen dat je niet in staat bent deze binnen een dag of twee op te drinken? Maak je geen zorgen - je bent niet de enige die met deze vraag worstelt. Het komt vrij vaak voor. Dus, hoe lang kan je eigenlijk die heerlijke rode wijn bewaren na het openen? Laten we dit samen uitzoeken!

Bekijk ook onze blog over rode wijn als relatiegeschenk!

Rode wijn bewaren: hoe moet dat?

Het bewaren van rode wijn is relatief eenvoudig, maar er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden om ervoor te zorgen dat jouw wijn zijn best mogelijke smaak, geur en kleur behoudt.

Geopende flessen rode wijn bewaren

Het eerste wat je moet weten over het bewaren van geopende rode wijn is dat het belangrijk is om de blootstelling aan lucht tot een minimum te beperken. Dit komt doordat de zuurstof in de lucht ervoor zorgt dat de wijn oxideert, wat de smaak kan veranderen en uiteindelijk de smaak, geur en kleur van jouw wijn kan bederven.

De rol van zuurstof bij geopende flessen rode wijn bewaren

Zuurstof speelt een cruciale rol bij het bewaren van rode wijn. Te veel zuurstof kan echter negatieve effecten hebben. Het kan de wijn doen oxideren en de smaak verpesten. Het is daarom belangrijk om de blootstelling van wijn aan de lucht te minimaliseren.

rode wijn bewaren coravin

Het belang van de kurk of een vacuümpompje of Coravin

Een van de manieren om jouw geopende fles rode wijn te bewaren, is door de originele kurk te gebruiken of een vacuümpompje aan te schaffen. De VacuVin bijvoorbeeld wordt gemaakt door een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van innovatieve keuken- en wijnaccessoires. Ze staan vooral bekend om hun Vacuüm Wine Saver, een handig apparaat waarmee je de lucht uit geopende wijnflessen kunt halen om de smaak en versheid van de wijn langer te behouden. 

Een kostbaarder, maar beter alternatief is de Coravin. Dit unieke systeem stelt je in staat om wijn uit een fles te schenken zonder de kurk te verwijderen, wat betekent dat de wijnfles luchtdicht blijft en de wijn niet oxideert. Hierdoor kan je wijn per glas schenken zonder de rest van de fles te bederven, waardoor je de mogelijkheid hebt om van verschillende wijnen te genieten zonder dat je de flessen volledig hoeft te consumeren. Coravin heeft verschillende modellen en accessoires ontwikkeld om aan de behoeften van wijnliefhebbers te voldoen en wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn technologische benadering van wijnconservering.

Rode wijn bewaren? Deze tools helpen je om de hoeveelheid lucht die in contact komt met de wijn te verminderen, waardoor de wijn langer houdbaar blijft.

rode wijn bewaren vacuvin

Op welke plek moet je de geopende fles bewaren

Waar je de geopende fles bewaart, maakt ook een groot verschil. Rode wijn moet altijd op een donkere en koele plek worden bewaard, zowel voor het openen van de fles als erna. Idealiter zou dit in een wijnkoelkast zijn, maar als je die niet hebt is een voorraadkast of de koelste plek in het huis ook prima.

Hoe lang kan je rode wijnen bewaren na openen?

De algemene regel is dat een geopende fles rode wijn het beste binnen twee dagen kan worden opgedronken. Dit geldt vooral voor lichtere, fruitige rode wijnen die niet veel tannines bevatten.

rode wijn bewaren kurk er weer op

Maximale bewaartijd van soepele rode wijn na openen

Lichtere, fruitige rode wijnen zonder veel tannines kunnen het beste binnen twee dagen na het openen worden opgedronken. Na die tijd beginnen ze hun frisse, fruitige aroma's te verliezen en kunnen ze beginnen te oxideren.

Maximale bewaartijd van wijnen met veel tannines na openen

Voor robuustere rode wijnen met veel tannines, zoals Cabernet Sauvignon of Nebbiolo, kun je misschien een dag of twee extra krijgen. Deze wijnen hebben meer structuur en complexiteit die ze een beetje beter bestand maken tegen oxidatie.

Wat gebeurt er na 3 dagen met de smaak van de rode wijn?

Na drie dagen begint de smaak van de rode wijn aanzienlijk te veranderen. De fruitige aroma's verbleken en de wijn kan een scherpe of azijnachtige smaak krijgen. Dit is een teken dat de wijn begint te oxideren en over zijn hoogtepunt heen is.

Het komt erop neer dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan hoe je een geopende fles rode wijn bewaart. Zorg ervoor dat je de blootstelling aan lucht minimaliseert, de wijn op een koele en donkere plaats bewaart en binnen een paar dagen consumeert. Hoewel deze regels vrij eenvoudig zijn, kunnen ze een groot verschil maken in hoe jouw wijn smaakt. Dus de volgende keer dat je een fles rode wijn opent, weet je precies wat je moet doen om deze zo lang mogelijk vers te houden!

Enthousiast over rode wijn bewaren? Bekijk onze blog over het maken van rode wijn!