Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Hoe kies ik het beste wijn relatiegeschenk?

Gepubliceerd op 4 September, 2023
Hoe kies ik het beste wijn relatiegeschenk?

Een relatiegeschenk is meer dan zomaar een cadeau; het is een blijk van waardering, een gebaar van goodwill en een manier om zakelijke relaties te versterken. Een fles wijn is een perfect relatiegeschenk, een universeel gebaar van vieren en delen. Maar hoe kies je de juiste fles voor jouw relatiegeschenk? We nemen je mee door het proces van het kiezen van een wijn relatiegeschenk dat zowel indrukwekkend als smaakvol is.

Een fles wijn, een pen met jouw logo of iets persoonlijks, relatiegeschenken zijn er in vele vormen en maten. Een wijn relatiegeschenk is met name populair. Het is elegant, luxueus en heeft een bijzondere touch die zowel de gever als de ontvanger waardeert. In het bedrijfsleven kunnen relatiegeschenken een belangrijke rol spelen in het opbouwen en onderhouden van sterke relaties met klanten, leveranciers en andere zakelijke partners.

relatiegeschenken

Wat is een wijn relatiegeschenk?

Een wijn relatiegeschenk is eenvoudigweg een fles wijn die als geschenk wordt gegeven in een zakelijke context. Het kan een enkele fles zijn, een paar flessen of zelfs een hele kist. Wijn relatiegeschenken kunnen ook worden aangevuld met andere items, zoals kaas, chocolade of gepersonaliseerde glazen, om er maar een paar te noemen.

Voordelen van wijn als relatiegeschenk

Een wijn relatiegeschenk heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het een klassiek en tijdloos geschenk dat bijna iedereen kan waarderen. Daarnaast is wijn veelzijdig en kan het worden aangepast aan de specifieke voorkeuren van de ontvanger. Of jouw relatie nu houdt van rode of witte wijn, zoet of droog, er is altijd een fles die past. Bovendien kan een fles wijn een grote indruk maken, vooral als het gaat om een kwaliteitswijn of een wijn uit een bekende regio.

"Wijn is de elegantste manier om waardering uit te drukken; een fles vol dankbaarheid."

Hoe kies je een wijn relatiegeschenk?

Bij het kiezen van een wijn relatiegeschenk zijn er een aantal factoren om in overweging te nemen. Hieronder gaan we in op enkele van de belangrijkste overwegingen.

Soorten wijn om te overwegen

Er zijn talloze soorten om een wijn relatiegeschenk uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke smaak en kenmerken:

  • Rode wijn is een populaire keuze voor relatiegeschenken. Het heeft een rijke en complexe smaak die goed past bij een verscheidenheid aan gerechten tijdens de feestdagen. Enkele van de meest populaire rode wijnen zijn Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir.
  • Witte wijn is lichter en vaak fruitiger dan rode wijn. Het is een goede keuze voor mensen die een mildere wijn prefereren. Populaire witte wijnen zijn onder meer Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio.
  • Mousserende wijn, zoals Champagne, Cava, Franciacorta of Prosecco, is een uitstekende keuze voor speciale gelegenheden. Het brengt een gevoel van feest en luxe met zich mee, wat het perfect maakt voor de feestdagen en jaarwisseling. Ik zie u al denken. Wat is een mousserende wijn? Dat leggen we in de blog over mousserende wijnen uit!

wijn geschenkverpakking relatiegeschenken

Het belang van de presentatie

De presentatie van uw wijn relatiegeschenk is net zo belangrijk als de wijn zelf. Een mooi verpakte fles maakt een veel grotere indruk dan een fles zonder enige verpakking. Het toont aandacht voor detail en laat zien dat je moeite hebt gedaan om een speciaal geschenk te kiezen.

1) Kiezen van een geschenkverpakking

Er zijn vele manieren om een fles wijn te presenteren. U kunt kiezen voor een eenvoudige papieren wijnzak, een geschenkdoos, houten wijnkist, of zelfs een luxe lederen wijnkoffer. Denk na over wat het beste past bij de stijl van uw relatie en uw merk. 

2) Het toevoegen van een persoonlijk logo

Het toevoegen van jouw bedrijfslogo of een persoonlijke boodschap aan de geschenkverpakking kan jouw wijn relatiegeschenk nog specialer maken. Het is een subtiele manier om jouw merk onder de aandacht te brengen. 

3 )Het laten bezorgen van het geschenk 

Je kunt ervoor kiezen om de geschenken bij jou op kantoor te laten bezorgen of rechtstreeks naar de ontvanger te laten sturen. Het direct naar de ontvanger sturen kan een goede optie zijn als je ze wilt verrassen of als je fysiek niet aanwezig kunt zijn om het geschenk persoonlijk te overhandigen. 

realtiegeschenken met logo

Tips voor het geven van een wijn relatiegeschenk

Het geven van een wijn relatiegeschenk gaat niet alleen om het kiezen van de juiste wijn en het verpakken ervan op een aantrekkelijke manier, maar ook om het kiezen van het juiste moment en de juiste manier om het te geven. Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen:

1) Het kiezen van de juiste timing

Timing kan alles zijn als het gaat om het geven van een relatiegeschenk. Hoewel er geen vaste regels zijn, kunnen bepaalde momenten bijzonder geschikt zijn voor het geven van een geschenk, zoals tijdens de feestdagen, bij het vieren van zakelijke mijlpalen of als dank voor een succesvol project. Denk bij jouw keuze voor het juiste aflevermoment ook aan vakantieperiodes en feestdagen waarop de ontvanger afwezig kan zijn.

2) Rekening houden met de smaak van de ontvanger

Hoewel het onmogelijk kan zijn om de exacte wijnvoorkeuren van elke ontvanger te kennen, kan het nuttig zijn om in ieder geval een algemeen idee te hebben. Als je weet dat jouw relatie bijvoorbeeld een fervent liefhebber van rode wijn is, dan kan het kiezen van een fles rode kwaliteitswijn een veilige keuze zijn.

3) De boodschap die je wilt overbrengen

Een relatiegeschenk is meer dan alleen een geschenk; het is een boodschap. Het kan uw waardering, respect, en toewijding aan de relatie uitdrukken. Denk na over wat u wilt communiceren met uw geschenk en laat dat uw keuze leiden. Vergeet daarbij niet om een persoonlijk bericht of bedankkaartje aan het geschenk toe te voegen.

BTW en aftrekbaarheid van wijn relatiegeschenken

In Nederland gelden specifieke btw-regels voor relatiegeschenken. De b.t.w. op relatiegeschenken zoals wijn is tot een bedrag van € 227 (excl. BTW) per relatie per jaar volledig terug te vorderen.

Vaak zijn de kosten zelf ook grotendeels aftrekbaar voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting, dit afhankelijk van aan wie het relatiegeschenk gegeven wordt: personeel of (potentiële) relaties en de hoogte van de kosten.

De keuze maken

Het kiezen van een wijn relatiegeschenk kan een uitdaging zijn, maar met een beetje planning en overweging, kunt u een geschenk vinden dat zowel indrukwekkend als smaakvol is.

Ongeacht de wijn die u kiest of hoe u deze presenteert, vergeet niet dat het uiteindelijk de gedachte is die telt. Een goed gekozen wijn relatiegeschenk kan een krachtige boodschap van waardering en respect overbrengen, en kan helpen bij het opbouwen van sterke en duurzame zakelijke relaties.

Benieuwd naar de 5 lekkerste rode wijnen? Bekijk onze blog over de 5 lekkerste rode wijnen!