Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Wat zijn nou koude rode wijnen?

Gepubliceerd op 21 December, 2023
Wat zijn nou koude rode wijnen?

Rode wijn koud drinken? Ja, je leest het goed! Hoewel de meeste rode wijnen op kamertemperatuur worden geserveerd, zijn er enkele die verrassend verfrissend zijn als ze gekoeld worden geserveerd. In deze blog ontdek je alles over koude rode wijn.

Wat is koude rode wijn?

Koude rode wijn is niet zomaar elke rode wijn uit de koelkast. Het gaat om specifieke soorten die hun aroma's en smaken beter ontwikkelen bij een lagere temperatuur. Deze wijnen bieden een unieke ervaring, vooral tijdens warme zomerdagen. Ontdek meer over rode wijnen op Boonstra Wijnen.

Welke rode wijn koud drinken?

Lichtere rode wijnen zoals Pinot Noir, Gamay (Beaujolais) en sommige jonge Tempranillos zijn perfect om koud te drinken. Deze wijnen hebben vaak minder tannines en een hogere zuurgraad, wat ze ideaal maakt voor koeling.

Hoe serveer je rode wijn koud?

Het koelen van rode wijn is simpel. Plaats de fles ongeveer 30 minuten voor het serveren in de koelkast. Dit brengt de temperatuur tussen de 12 en 16 graden Celsius, de ideale temperatuur voor lichtere rode wijnen.

Boonstra's selectie van koude rode wijnen

Op Boonstra Wijnen vind je een selectie van wijnen die geschikt zijn om koud te serveren. Neem bijvoorbeeld de Beaujolais Nouveau, een jonge wijn die heerlijk is als hij licht gekoeld wordt.

Benieuwd naar welke droge rode wijnen het beste koud geserveerd kunnen worden? Bekijk dan de top 5 lekkerste droge rode wijnen volgens Boonstra.

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Rode wijn maken is een zorgvuldig en fascinerend proces. Het begint allemaal met de keuze van de juiste druiven, die meestal in de late zomer of vroege herfst worden geoogst. Na de oogst worden de druiven geplet en begint de fermentatie, waarbij gist de natuurlijke suikers in de druiven omzet in alcohol. Bij rode wijn blijven de schillen van de druiven in de most tijdens de fermentatie, wat de wijn zijn karakteristieke rode kleur geeft. Deze schillen dragen ook bij aan de smaak en het tanninegehalte van de wijn. 

Na de fermentatie wordt de wijn vaak gerijpt in vaten, wat extra smaken en complexiteit toevoegt. Dit rijpingsproces kan variëren van enkele maanden tot meerdere jaren. Ten slotte wordt de wijn geklaard, gefilterd en gebotteld. Elke stap in dit proces beïnvloedt de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de rode wijn.

Het proces van het maken van rode wijn is fascinerend. Van de selectie van de druiven tot de fermentatie, elk detail speelt een rol in het eindresultaat. Leer meer over dit proces in onze wijnblog..

Wat zijn koude rode wijnen?

Koude rode wijn is een verfrissende twist aan de traditionele wijncultuur. Het biedt een nieuwe manier om van rode wijn te genieten, vooral in de warmere maanden. Probeer het zelf en ontdek hoe deze wijnen hun smaken en aroma's op een unieke manier onthullen.

Klaar om je wijnervaring te vernieuwen met koude rode wijnen? Bezoek Boonstra Wijnen voor onze selectie en geniet van een heerlijk glas gekoelde rode wijn.