Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Port proeverij thuis: welke port moet jij geprobeerd hebben?

Gepubliceerd op 21 December, 2023
Port proeverij thuis: welke port moet jij geprobeerd hebben?

Ben je van plan om een port proeverij thuis te organiseren? Dan is het belangrijk om te weten welke port jij zeker moet proberen. Hieronder vind je een overzicht van enkele portwijnen die niet mogen ontbreken in jouw proeverij, samen met tips over hoe je ze het beste kunt bewaren.

Vintage port

Deze port wordt alleen in uitstekende oogstjaren geproduceerd en staat bekend om zijn diepe robijnrode kleur en complexe aroma's van donker fruit, kruiden en chocolade. Bewaar Vintage port altijd liggend om de beste conditie te behouden en drink deze binnen 2 tot 3 dagen na het openen (of meteen, als het een oudere port van 25 jaar of ouder is).

Rosé port 

Een moderne interpretatie van traditionele port met een licht en verfrissend karakter. Rosé port wordt meestal jong gedronken en kan zowel gekoeld als op kamertemperatuur worden genoten.

Colheita port 

Dit is een single vintage Tawny port die langere tijd rijpt in houten vaten, resulterend in complexe aroma's van gedroogd fruit, noten en kruiden. Colheita ports kunnen maximaal tien jaar na de botteldatum worden bewaard en moeten binnen twee tot drie weken na opening worden gedronken.

White port 

Deze port toont een lichtere en frissere stijl, met aroma's van gedroogd fruit, bloemen en citrus. Het wordt vaak gebruikt als aperitief of gemengd met tonic als een verfrissende cocktail. Een geopende fles witte port bewaar je maximaal twee weken in de koelkast.

Late Bottled Vintage port (LBV) 

LBV port wordt enkele jaren gerijpt op houten vaten voordat het wordt gebotteld. Dit type port is een betaalbaar alternatief voor Vintage port en heeft vergelijkbare kenmerken van rijke fruitigheid. Geopende flessen LBV blijven ongeveer drie weken goed.

Tawny port 

Bekend om zijn amberkleurige tint en complexe notenaroma's als gevolg van het verouderingsproces in houten vaten. Tawny ports vertonen vaak tonen van gedroogd fruit, karamel, noten en vanille. Na opening kun je ze nog makkelijk 2 maanden bewaren. 

Ruby port 

Dit is de meest gedronken en zoetste port. Ruby port wordt gemaakt zonder jaartal en is niet bedoeld om te bewaren. Na opening kun je deze echter nog wel een maand lang bewaren. 

Voor een gevarieerde proeverij kun je overwegen om een port tasting case aan te schaffen. Deze bevat een selectie van verschillende portstijlen, zoals Vintage port, Tawny port, Ruby port en White port, waardoor je een breder inzicht krijgt in de diverse smaken en texturen van elke soort.

Tips voor het bewaren van port

 1. Bewaar port altijd op een donkere en koele plek met een constante temperatuur van rond de 15-17 graden.
 2. Een geopende fles Rode port bewaar je ook op een koele en donkere plek, terwijl witte port in de koelkast bewaard moet worden.
 3. Voor meer informatie over het bewaren van port, kun je de blog 'Hoe lang kun je port bewaren?' lezen op Boonstra Wijnen.

Karakteristieken van verschillende portstijlen

Naast de eerder genoemde portwijnen, zijn er nog andere aspecten en tips die je kunnen helpen bij het organiseren van een geslaagde port proeverij thuis.

 • Vintage port: Deze port staat bekend als de koning onder de portwijnen. Vintage port wordt alleen gemaakt in de beste oogstjaren en biedt een weergaloze diepte van smaken. Denk hierbij aan krachtige tonen van zwart fruit, viooltjes, en zelfs chocolade. Een klassieke keuze voor liefhebbers van rijke, complexe wijnen​​.
 • Tawny port: Tawny ports zijn elegante, veelzijdige wijnen. Ze kunnen variëren van relatief jonge wijnen met frisse, fruitige tonen tot oude, zeer complexe wijnen met aroma's van noten, karamel en een vleugje citrus. Tawny ports zijn vaak zachter en minder zoet dan Ruby ports, waardoor ze uitstekend geschikte wijnen zijn voor bij het dessert of als digestief​​.
 • White port: Vaak onderschat, is de White port een fantastische keuze voor aperitieven. Deze portsoort wordt gekenmerkt door frisse, levendige aroma's van wit fruit, zoals appel en peer, en kan ook florale noten bevatten. White port is ook uitstekend in cocktails, bijvoorbeeld gemengd met tonic en een schijfje citroen voor een verfrissende 'portonic'​​.

Tips voor het organiseren van een port proeverij thuis

 1. Kies verschillende stijlen: Om een veelzijdige proeverij te organiseren, kies je verschillende stijlen van port, zoals Vintage, Tawny, Ruby en White. Dit geeft je gasten de kans om de diversiteit en rijkheid van portwijnen te ervaren.
 2. Serveertemperatuur en glaswerk: Serveer rode ports, zoals Vintage en Ruby, op een temperatuur van rond de 17 graden Celsius. Tawny en White ports kunnen iets koeler geserveerd worden. Gebruik voor elke portstijl een geschikt glas om de aroma's en smaken optimaal tot hun recht te laten komen.
 3. Pairing met spijzen: Combineer verschillende ports met bijpassende hapjes. Zo past Tawny port uitstekend bij gerijpte kazen en noten, terwijl Vintage port prachtig samen gaat met donkere chocolade of krachtige kazen. White port is verrassend lekker met zeevruchten of lichte hapjes.
 4. Educatieve elementen: Voeg een educatief element toe aan je proeverij door korte uitleg te geven over de geschiedenis van port en de verschillende stijlen. Dit verrijkt de ervaring van je gasten en maakt het evenement memorabel.
 5. Smaaknotities en discussie: Moedig je gasten aan om smaaknotities te maken en hun ervaringen te delen. Dit kan leiden tot interessante discussies en helpt iedereen om meer bewust te proeven en te genieten.

Port proeverij voor thuis

Een port-proeverij thuis organiseren kan een fantastische manier zijn om te genieten van de rijke wereld van portwijnen. Door een verscheidenheid aan stijlen te kiezen en deze te combineren met geschikte spijzen, creëer je een onvergetelijke ervaring voor jezelf en je gasten. Vergeet niet om de ports goed te bewaren, zowel voor als na het openen, om de beste kwaliteit te garanderen. Bezoek voor meer informatie en een breed assortiment aan portwijnen de Port-collectie in onze webshop, waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je volgende portavontuur.