Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Hoe drink je rode wijn? Van glas tot temperatuur

Gepubliceerd op 18 November, 2023
Hoe drink je rode wijn? Van glas tot temperatuur

Een fles rode wijn openen en inschenken is een eenvoudige taak, maar het op de juiste manier drinken kan een kunst zijn. Hieronder gaan we dieper in op de wereld van rode wijn en hoe je het het beste kunt drinken. We bespreken alles, van het kiezen van het perfecte glas tot de ideale temperatuur voor rode wijn.

Hoe drink je rode wijn?

Rode wijn drinken is meer dan alleen maar het wijn in je mond gieten en het doorslikken. Het gaat om het waarderen van de complexiteit en diepgang van de smaken die elke slok biedt. Hoe drink je nou rode wijn? Allereerst moet je de wijn in een geschikt glas schenken. Houd vervolgens het glas bij de steel vast en draai het zachtjes rond om de aroma's vrij te maken. Ruik aan de wijn om de verschillende geuren op te nemen voordat je een slok neemt. Laat de wijn in je mond ronddraaien om alle smaakpapillen te bereiken voordat je hem doorslikt.

Waarom is het belangrijk om rode wijn op de juiste manier te drinken?

De manier waarop je rode wijn drinkt, kan je ervaring enorm beïnvloeden. Het maakt niet alleen uit hoe de wijn smaakt, maar het kan ook het verschil maken tussen een goed en een geweldig glas wijn. Het drinken van rode wijn op de juiste manier kan de complexiteit en nuances van de wijn onthullen, waardoor je een dieper begrip en waardering voor de wijn krijgt.

hoe drink je rode wijn - glazen

Het perfecte rode wijnglas kiezen

Welk glas moet ik gebruiken?

Een goede regel bij het leren hoe je rode wijn drinkt, is om te kiezen voor een glas met een grote kelk. Dit type glas heeft een brede basis die naar de rand toe smaller wordt. De vorm van het glas zorgt ervoor dat de wijn kan ademen en helpt ook om de aroma's te concentreren bovenin het glas, waardoor je meer geuren kunt waarnemen bij het ruiken aan de wijn. Bovendien zorgt de lange steel ervoor dat je de wijn kunt draaien zonder de kelk te hoeven aanraken, wat de temperatuur van de wijn negatief zou kunnen verhogen.

Het belang van het juiste wijnglas

Het juiste wijnglas kan een enorm verschil maken in hoe je rode wijn drinken ervaart. Een goed glas kan de aroma's en smaken van de wijn verbeteren, terwijl een slecht glas het tegenovergestelde effect kan hebben. Het juiste wijnglas zorgt ervoor dat de wijn op de juiste temperatuur blijft, helpt de wijn te ademen en stelt je in staat om de wijn correct te ruiken en te proeven.

Hoeveel rode wijn moet er in een glas?

Een standaard wijnglas is bedoeld om ongeveer 150 ml wijn te bevatten, wat gelijk is aan maximaal één derde van het glas. Dit is een essentieel detail in het proces van leren hoe je rode wijn drinkt. De één derde regel zorgt voor voldoende ruimte voor de wijn om te ademen en laat je ook toe om de wijn goed te ruiken voordat je een slok neemt. Het inschenken van te veel wijn kan niet alleen de smaak van de wijn beïnvloeden, maar het kan ook moeilijk zijn om de wijn zonder morsen te draaien.

hoe drink je rode wijn - wijn openen

De serveer temperatuur van rode wijn

Moet rode wijn koud of warm gedronken worden?

Rode wijn wordt in de regel geserveerd op kamertemperatuur, maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs de kamertemperatuur van vandaag de dag. De ideale temperatuur voor de meeste rode wijnen ligt namelijk tussen 15 en 18 graden Celsius. Als de wijn te warm is, kunnen de alcohol en tannines overheersen, waardoor de wijn zwaar en ongebalanceerd kan smaken. Als de wijn te koud is, kan die zijn aroma's en smaken verliezen.

Welke serveer temperaturen zijn ideaal voor rode wijn?

Zoals eerder vermeld, is de ideale serveertemperatuur voor de meeste rode wijnen tussen 15 en 18 graden Celsius. Is er temperatuurverschil in hoe de soorten rode wijn gedronken worden? Jazeker, lichtere rode wijnen zoals Pinot Noir kunnen iets koeler worden geserveerd, rond 12 tot 15 graden Celsius. Aan de andere kant, stevige rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon en Syrah presteren goed bij iets warmere temperaturen, rond 17 tot 20 graden Celsius.

Hoe kun je de temperatuur van rode wijn controleren?

De beste manier om de temperatuur van rode wijn te controleren is met een wijnthermometer. Als je er geen hebt, is een algemene regel dat als de fles aanvoelt als kamertemperatuur, het waarschijnlijk te warm is. Rode wijn moet een beetje koel aanvoelen aan de aanraking. Als de wijn te warm is, kunt je het een paar minuten in de koelkast zetten om het af te koelen. Als het te koud is, laat het dan op kamertemperatuur komen voordat je het serveert.

Groot of klein glas rode wijn?

Maakt de grootte van het glas uit?

Jazeker, leren hoe je rode wijn drinkt begint bij de grootte van het glas. Een groter glas biedt meer ruimte voor de wijn om te ademen, wat kan helpen om de aroma's en smaken van de wijn te verbeteren. Echter, een kleinerglas kan ook zijn voordelen hebben, vooral als je wilt genieten van een kleine hoeveelheid wijn zonder te veel te drinken.

De voordelen van een klein glas rode wijn

Een klein glas rode wijn kan handig zijn als je wilt genieten van een glas wijn zonder jezelf te veel te laten verleiden om te veel te drinken. Het helpt je om de porties onder controle te houden en zorgt ervoor dat je langzamer drinkt, waardoor je de kans krijgt om echt van de wijn te genieten. Bovendien kan een klein glas handiger zijn in situaties waarin je meerdere wijnen wilt proeven, omdat je minder snel verzadigd raakt.

De voordelen van een groot glas rode wijn

Een groot glas rode wijn biedt meer ruimte voor de wijn om te ademen en kan helpen om de aroma's en smaken beter tot hun recht te laten komen. Het grotere oppervlakte van de wijn in het glas zorgt ervoor dat er meer zuurstof bij de wijn komt, wat de smaak en geur kan verbeteren. Bovendien is een groot glas handig als je echt wilt genieten van een volle, rijke rode wijn en de complexiteit ervan ten volle wilt ervaren.

Het drinken van rode wijn is dus een ervaring op zich en het is belangrijk om het op de juiste manier te doen om het meeste uit elke slok te halen. Het kiezen van het juiste glas, het controleren van de temperatuur en het genieten van de wijn in de juiste hoeveelheid zijn allemaal factoren die bijdragen aan een geweldige wijnervaring bij het leren hoe je rode wijn drinkt. Dus de volgende keer dat je een fles rode wijn opent, neem de tijd om er echt van te genieten en proost op een goed glas wijn!