NOBEL

Sterke verhalen vertellen, dat kunnen ze goed in de familie Nobel. Wat waar is en wat niet, blijft net zo ondoorgrondelijk als mist boven het wad op een vroege najaarsochtend. Vragen worden weggelachen. Ook door vader Wim. Je zoekt het maar uit, is de boodschap. Amelanders kennen allemaal hun eigen waarheid.

Hoe Nobeltje is ontstaan, is natuurlijk het beste verhaal. De familie woont al vier generaties op het eiland. Overgrootvader Willem Barend begint voor de eeuwwisseling een café in Ballum. De winter van 1901 is extreem koud. Kan ook 1902 geweest zijn. Dat is onduidelijk. We weten dat op 8 en op 13 januari 1901 de postschippers twee maal over het wad naar de vaste wal zijn gelopen. Niet zonder een nat pak, natuurlijk. Eind van die maand wordt er bij Holwerd een arrenslee-wedstrijd gehouden, op de 21ste.  En daar sluiten de verhalen van de familie en de geschiedenis zich bij elkaar aan. Aan de wedstrijd doen Amelanders natuurlijk ook mee. Wie er gewonnen heeft, is onduidelijk. Maar op de barre tocht van Holwerd naar Ameland blijft er geen druppel sterkte drank in de arreslee over. Zo koud is het. Eenmaal in Ballum duiken de deelnemers overgrootvaders kroeg in. Of hij nog wat drank heeft? Aan ‘nee’ verkopen doen ze niet in de familie, dus overgrootvader Willem Barend sr. duikt de keuken in, en blijft net zo lang weg totdat hij een drankje voor de verkleumde gasten heeft gebrouwen. Wat er precies in dat drankje zit, gaan ze natuurlijk niet vertellen. Dat is hét familiegeheim. Maar een succes is het wel. En je begrijpt: het blijft die nacht nog lang onrustig in Ballum.

Overgrootvader Willem Barend sr. geeft het recept aan grootvader Barend door. En hij weer aan zijn zoon, Wim. Een officiële vergunning om drank te bottelen heeft de familie niet. De flessen worden onder de toonbank verkocht. En als er een gebrek aan flessen is, worden er zelfs gejutte flessen van het strand omgespoeld en gevuld. Dat gaat allemaal goed, tot 1982. Op een avond zakt een studente van de politieschool flink door. Ze is de volgende dag nog dronken en komt te laat op school. Daar vertelt ze over het café, en dat bijzonder lekkere likeurtje, Nobeltje. Diezelfde avond valt de politie het café in Ballum binnen. Alle flessen worden in beslag genomen. Grappig genoeg niet alles, want de tienliter kruiken achter het café vinden ze niet. De handel kan dus gewoon doorgaan. Er wordt die avond proces-verbaal gemaakt en grootvader moet enkele weken later voorkomen in de rechtbank in Leeuwarden.

De officier van justitie heeft gelukkig begrip voor de traditie. Grootvader betaalde wel accijns, dus in die zin hielden ze zich aan de wet. Hij dwong ze wel de productie te legaliseren. Straf kregen we niet, onder één voorwaarde, stelde hij in zijn requisitoir. Hij wilde de eerste legale fles Nobeltje! Nou, die heeft hij natuurlijk gekregen.

Vanaf die tijd is de productie geprofessionaliseerd. Nobeltje wordt tot op de dag van vandaag gebotteld in Schiedam. Dus ze hoeven het drankje niet meer zelf te mixen en te bottelen. Met de hoeveelheden die ze nu verkopen, zou dat niet eens meer kunnen. En jutten? Dat laten ze graag aan anderen over. Maar zo werd het Nobeltje de smaak van Ameland.

Sorteer op
 • Nieuwe fles

  Nobel Nobeltje likeur 32%
  Nobel Nobeltje likeur 32%

  De verschillende, geheime ingrediënten zitten nog steeds volgens familierecept in "Nobeltje". Nobeltje is een heerlijke zachte Amelandse likeur op basis van oud Hollandse rum die zoet en krachtig is van smaak.

  € 17,50
 • Nieuw!

  Nobel Nobels gin 37,5%
  Nobel Nobels gin 37,5%

  De nieuwste aanwinst van Nobeltje. Een heerlijk fruitige echte Amelander Gin met een vleugje cranberry. Heerlijk 'on ice' met een goede premium tonic, rood fruit en rozepeperkorrels.

  € 27,50
 • Nieuw!

  Nobel Nobels jenever 35%
  Nobel Nobels jenever 35%

  De nieuwste aanwinst van Nobeltje. Een heerlijk zachte echte Amelander jenever met een stevige stoot jeneverbes. Heerlijk puur of in de mix.

  € 22,50
Sorteer op
© 2008 - 2020 Boonstra Wijnen, de wijnspecialist | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel