Amarone en Ripasso.

 

Wat zijn Amarone en Ripasso? Hieronder lees je een introductie over dit rode goud uit het noorden van Italië.

Amarone della Valpolicella is een exclusieve en bijzondere rode wijn uit het Valpolicella-gebied ten noordoosten van het Gardameer in de provincie Veneto. Sinds 1990 is Amarone della Valpolicella erkend als DOC en in 2009 is het erkend als DOCG. Door deze beschermde herkostbenaming mag deze wijn uitsluitend worden gemaakt in de Valpolicella-streek. Deze zware en volle wijn wordt gemaakt van gedeeltelijk gedroogde Corvina en Rondinella druiven aangevuld met regionale druiven van oa. het ras Molinara. Door de beperkte opbrengst en de bewerkelijkheid is het een van de duurdere Italiaanse wijnen. 

Als alle andere druiven allang zijn geoogst en geperst, worden de druiven voor de Amarone laat in oktober op hun rijpst geoogst. Volgens de traditie gaan de trossen dan voor circa 4 maanden naar de droogschuren om daar op stromatten in te drogen alvorens ze geperst worden. Bij moderne wijnhuizen gebeurt dit overigens in moderne en geconditioneerde droogkamers om schimmels en rotting te beperken. Dit drogingsproces wordt in het Italiaans appassimento of rasinate (klinkt als rozijnen..) genoemd. Door deze droging verdampt alleen het water en verliezen de druiven circa één derde van hun gewicht. 

In januari/februari van het jaar volgend op de oogst worden de gedroogde duiven geperst. Na het persen blijft er een suikerrijk en aromatisch sap over met een groot potentieel aan alcohol. Door de fermentatie zal een groot deel van de suikers worden omgezet in alcohol en Co2. Het suikergehalte is bij deze net geperste wijn echter zo hoog dat de uiteindelijke sterkte rond de 15-16 procent, en wettelijk minimaal 14 procent, alcohol uit zal moeten komen. Boven de 15-16 procent alcohol ‘sterven’ de gistcellen, dus er blijft veel ongefermenteerde suiker over in de wijn. Hierdoor traant en plakt de wijn mooi in het glas, op de tong en het verhemelte. Na de gisting wordt de wijn, afhankelijk van de keuzes van de wijnmaker, nog maanden of jaren gelagerd op eiken vaten.

De Amarone is hoogstwaarschijnlijk ontstaan doordat een wijnboer ooit een fout maakte bij de fermentatie van de dessertwijn Recioto dell Valpolicella. Bij de Recioto wordt de fermentatie namelijk al vroeg gestopt zodat er veel restsuiker overblijft. Doordat er minder suiker wordt omgezet is het alcoholpercentage lager en het restsuikergehalte aanzienlijk hoger dan de Amarone. Amarone is dus waarschijnlijk per ongeluk ontstaan door te lange gisting van deze Recioto.

Van de persresten worden in Italië vaak grappa’s gemaakt. Maar bij de Amarone en Recioto worden de persresten niet direct gedistilleerd. Door jonge ‘gewone’ Valpolicella wijn opnieuw te laten fermenteren met de persresten van de Amarone ontstaat de Ripasso della Valpolicella. Deze Ripasso wordt ook gelagerd op eikenhouten vaten en wordt lokaal ook wel ‘The poor mans Amarone’ genoemd. De boeren dronken de Ripasso namelijk zelf omdat ze gezien de prijzen de Amarone liever verkochten. De Ripasso is vaak veel voller, sappiger en steviger van smaak dan de Amarone.

 

 

© 2008 - 2017 Boonstra Wijnen - Dé Italiaanse wijnspecialist | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.